2011. október 21., péntek

R500 felvevős Sony MiniDisc walkman - MDLP ! (A) - Jelenlegi ára: 4 900 Ft

Anyagi okokból túl kell adnom MiniDisc deck és walkman gyűjteményem féltett kincsein
SONY MZ-R500 típusjelű
felvevős
MDLP MiniDisc walkman
hibátlanul működő állapotban,  
A készülék 2002-es modell,   A walkman esztétikailag megkímélt állapotban van, kisebb használati nyomokkal de zsebkopás nélkül. Műszaki állapotát tekintve hibátlanul működik. Másodkészülékként, napi nyúzásra tökéletes.
 
Mi az, hogy MDLP?
Ha tudod, mi az MDLP, ugord át ezt a részt.
A Sony által kifejlesztett és 1992 ben piacra dobott MiniDisc rendszer az ATRAC (Adaptive Transform Acoustic Coding) tömörítési algoritmusra épül, melyet szintén a Sony szabadalmaztatott (és amelyből - egy elágazásssal - később az MP3 is kifejlődött). Az első készülékek ATRAC 1. 0 verziót használták (valójában ezt "ATRAC1 v1. 0" módon kellett volna jelölni), de a piac "befogadási" affinitásának fokozása érdekében a Sony az első perctől fogva hangsúlyt fektetett az algoritmus továbbfejlesztésére, hisz a megszólaló zene minőségét jórészt ez (s nem maga a fizikai adathordozó) határozta meg.
Az újabb verziókat ekkor még úgy jelölték, hogy az ATRAC betűszó után egy szóközt tettek, majd melléírták a verziószámot.   Ez később keveredésre adott okot, mivel ezek a verziók ugyanazon első ATRAC generáció továbfejlesztett változatai voltak - a 94-es készülékek már ATRAC 3. 0-t, a 96-osok már ATRAC 4-et használtak, majd jött az ATRAC 4. 5, az ATRAC Type R, stb.   Ezek egyaránt az  ATRAC első generációjának változatai, így oda-vissza irányban kompatibilisek egymással, vagyis az ATRAC 4. 5-tel felvet lemezt nyugodtan le lehet játszani az ATRAC 3. 0 verziót alkalmazó készülékben is. (Más kérdés, hogy az elterjedt formában igen megtévesztő verziószámokat helyesen rendre ATRAC1 v. 3. 0-nak [vagy ATRAC1. 3. 0-nak], ATRAC1 v. 4. 0-nak [vagy ATRAC1. 4. 0-nak], ATRAC1 v. 4. 5-nek [vagy ATRAC1. 4. 5-nek] stb. kellet volna nevezni.
Az ATRAC tömörítési algoritmus fejlesztésében jelentős áttörés 2000 szeptemberében következett be, amikor a Sony piacra dobta az MDS- JB940 típusjelű asztali MiniDisc deck-jét, amely már egy újgenerációs ATRAC tömörítési algoritmust használt, amit ATRAC3-nak neveztek el (szóköz nélkül! ) a fejlesztők. Mivel ez volt a második generáció, ATRAC2-nek kellett volna elnevezni, de addigra a Sony már kialakította és használta a nem zenei adatok rögzítésére alkalmas változatot, s a hozzá fejlesztett adathordozót, a DataMD-t, azaz "adat-MiniDisc-et", amely Sony fényképezőgépek, studiófelvevők stb. adathordozójaként jelent meg a piacon, s emiatt úgy döntöttek, hogy ezt a nem zenei adatok rögzítésére szolgáló algoritmust nevezik ATRAC2-nek, a második generációs zenei tömörítési algoritmust pedig ATRAC3-nak
Az ATRAC3, azaz a második generációs tömörítési algoritmus legnagyobb vívmánya, hogy képessé tették az adatfelbontás felezésére, illetve negyedelésére, azt ezt használni tudó készülékeket pedig olyan DA átalakítókkal szerelték fel, amelyek az alacsonyabb felbontás minőségrontó hatását jelentősen kompenzálni tudják. A felbontás felezésével megduplázták, negyedelésével pedig megnégyszerezték a MiniDisc lemezek kapacitását, azaz létrehozták a "hosszanjátszó" (LP) módot, abból is rögtön kétfélét (LP2 és LP4). Így az ATRAC3 algoritmus LP2 módban 160 perc zenei anyagot tud rögzíteni egy 80 perces lemezre, LP4 módban pedig 320 percet az alábbi felbontás szerint:
292 kbps = SP (Standard Play)
132 kbps = LP2 (Long Play 2x)
64 kbps = LP4 (Long Play 4x)
CD
(Linear PCM)
ATRAC*1
ATRAC3 LP2
ATRAC3 LP4
adatfelbontás (bitráta)
1411 kbps
292 kbps
132 kbps
64 kbps
Adatfájl mérete
(1 db 4-perces zeneszám mérete)
42. 33 MB
8. 77 MB
3. 97 MB
1. 94 MB
Hány db 4 perces zeneszám (track)
fér el 700 MB tárhelyen (CD-R)?
kb.
16 track
kb.
79 track
kb.
176 track
kb.
360 track
Hány db 4 perces zeneszám (track)
fér el egy 80 perces MiniDisc-en?
kb.
4 track
kb.
20 track
kb.
40 track
kb.
80 trac
Az ATRAC3 tömörítési algoritmus SP módja továbbra is kompatibilis maradt az első generációs ATRAC (ATRAC1) valamennyi verziójával, az ATRAC3  LP2 és LP4 módokban  felvett zenéket azonban a korábbi verziókra épülő készülékek nem tudják lejátszani. Az ATRAC3 esetében még az a vicc, hogy a különböző felvételi üzemmódokhoz nem a lemezt kell formatálgatni, így azonos lemezre is vehetünk fel akár egymás után SP, LP2 és LP4 felbontással számokat, az ATRAC3-mal ellátott készülékek ezt felismerek és automatikusan állítják át magukat ezek lejátszására, így a lemez visszahallgatása közben semmit nem észlelünk abból, hogy milyen felvételi módban, milyen jelsűrűséggel került rá az anyag.
Az ATRAC3 legnagyobb előnye tehát az adathordozó kapacitásának többszörözése - 160 perc jó minőségű zene egyetlen MiniDisc-en (LP2 mód) figyelemreméltó előrelépés. Az LP4-ről (amellyel akár 320 perc anyagot is felvehetünk egy 80 perces MD-re) azért nem beszélek, mert a minőségromlás ebben a felbontásban már átlagfül számára is jól hallható. Csodák csodájára viszont a visszajavító elektronika tökéletes munkát végez LP2 módban - a vaktesztek során nemegyszer megtévesztette a vájtfülűeket is, akik  nem tudták tendenciózusan megkülönböztetni az LP2 módban felvett minőséget az SP módban felvett minőségtől.
MIT TUD AZ N510 KÉSZÜLÉK a NetMD-n kívül?
A) - az MZ-R500 MD felvevős walkman ATRAC3 tömörítő algoritmust használ, így MDLP képességekkel is fel van ruházva. Ez azt jelenti, hogy felvételek készíthetők
- SP Stereo
- SP Mono
- LP2
- LP4
üzemmódokban, így a lemezkapacitás megduplázható (feltűnő minőségromlás nélkül) vagy megnégyszerezhető (minőségromlás hallható, de a zene még élvezhető). Természetesen ezekben a módokban más készüléken felvett lemezek lejátszhatók, ilyenkor az üzemmód kiválasztása automatikus (nem kell kézzel állítgatni).
Érdekesség, hogy akár ugyanazon a lemezen is váltogathatjuk (felvételnél) az üzemmódokat, nem kell, hogy az egész lemez azonos üzemmódban készüljön el.
B) - az MZ-R500 MD felvevős walkman LR6/AA (azaz normál ceruza) méretű elemmel vagy akkumulátorral működik. A gyártó a walkman-t eredetileg Sony NH7-WMAA típusú, 700 mAh teljesítményű nickel-metalhidrid (Ni-MH) aksival szállította, melyet az ajánlat nem tartalmaz. Nyugodtan használható hozzá a kereskedelmi forgalomban igen széles körben kapható bármelyik LR6/AA (ceruza) méretű tölthető elem - minél nagyobb a mAh-ban mért kapacitása, annál tovább tudja működtetni a készüléket két töltés között.
Természetesen lehetőség van a közvetlenül hálózatról történő üzemeltetésre a 3 V / 500 mA hálózati adapter segítségével (amely akkumulátor használata esetén azt is a helyén tölti). A hálózati adaptert jelen ajánlat nem tartalmazza
C) - az MZ-R500 MD felvevős walkman olyan 3, 5 mm-es jack bemeneti (LINE IN) aljzattal van felszerelve, amely analóg jack-dugót és optikai digitális jack dugót egyaránt tud fogadni, illetve az analóg és digitális bemeneti jelet egyaránt képes feldolgozni. A digitális felvételhez szükséges speciális (két végén eltérő csatlakozóval felszerelt) optikai kábelt jelen ajánlat nem tartalmazza..
D) - az MZ-R500 MD felvevős walkmanhez nem csatlakoztatható vezetékes távirányító
E) - az MZ-R500 MD felvevős walkman méretei alig nagyobbak  egy MiniDisc-nél, 83. 0 x 27. 8 × 75. 8 mm, tömege mindössze 113 g (elem vagy aksi nélkül),   csomagolva 130-140 g
MIT NEM TUD?
Mivel mikrofon-bemenet nincs rajta, ezzel a készülékkel mikrofonos felvétel csak keverőn keresztül készíthető, egyébként az MZ-R500 minden olyan MiniDisc funkciót tud, amit a "nagyok".
Nem NetMD !
Nem Hi-MD !
Nem távirányítható !
TARTOZÉKOK
A készüléket tartozékok nélkül szállítom.
Az MZ-R500 MD felvevős walkman netto tömege 113 g, postai feladásra alkalmas védőcsomagolásban kb.   130-140 g,   legolcsóbb szállítási módja levélpostai küldeményként  (alapdíj ebben a súlykategóriában 195 Ft. )
[1-hetes kipróbálási garancia]
Az ár 1 db termékre vonatkozik és nem tartalmazza a szállítási költséget.
Személyes átvétel Budapest/Zuglóban széles idősávban lehetséges.
Gyári új termékekre csak előrefizetést (személyes átvételnél helyszíni kápé-fizetést) fogadok el!
Elállás esetén a szállítási költségek oda-vissza irányban a vevőt terhelik.
Bármely kérdésre 24 órán belül készséggel válaszolok.
Nézd meg további  termékeimet is
(különösen, ha bontatlan MiniDisc-eket is akarsz ehhez a készülékhez venni) !


Jelenlegi ára: 4 900 Ft

Az aukció vége: 2011-10-18 16:47
. R500 felvevős Sony MiniDisc walkman - MDLP ! (A) - Jelenlegi ára: 4 900 Ft

Fontos